Otkriven ključni molekularni regulator koji je uključen u napredovanje i širenje raka želuca


Otkriven ključni molekularni regulator koji je uključen u napredovanje i širenje raka želuca

Australski znanstvenici identificirali su ključni molekularni regulator koji je uključen u napredovanje i širenje raka želuca, što sugerira potencijalni novi pristup liječenju ove razorne bolesti.

Naime, u laboratorijskom istraživanju otkriveno je da uklanjanje upalnog signalnog proteina TNF-a može spriječiti napredovanje raka želuca koji je u početnom stadiju u poodmakli stadij bolesti koji se s manje uspjeha liječi.

Prema mišljenju znanstvenika, rezultati ovog istraživanja ukazuju da rak želuca može reagirati na lijekove koji inhibiraju TNF. Treba napomenuti da su lijekovi koji inhibiraju TNF već pokazali uspjeh u liječenju nekih drugih bolesti, posebno reumatoidnog artritisa.

Također, otkriveno je da invazivni karcinom želuca sadrži visoku razinu različitih čimbenika koji sudjeluju u upali, uključujući četiri topiva proteina zvana citokini.

Inače, rak želuca često se dijagnosticira u poodmakloj fazi bolesti koja se teško liječi te su stoga hitno potrebne uspješnije terapije za liječenje raka želuca.

Izvor:
Gastroenterology