Otkrivena ključna uloga crijevnog mikrobioma u starenju i bolestima srca


Otkrivena ključna uloga crijevnog mikrobioma u starenju i bolestima srca

Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok globalne smrtnosti, a vjeruje se da metabolički poremećaji i dob, koji su također složeno povezani, značajno pridonose riziku od kardiovaskularnih bolesti. Metabolički poremećaji postaju sve složeniji i prevalencija s godinama, a starije odrasle osobe obično razvijaju kardiovaskularne bolesti u kontekstu multimorbiditeta.

Sve više dokaza o obrascima starenja povezanih s raznolikošću crijevnih mikrobioma među populacijama sugerira da crijevni mikrobiom međusobno povezuje imunitet i metabolizam, podliježe promjenama povezanima sa starenjem i mogao bi biti osnova zdravog starenja. Studije su otkrile da su manja raznolikost Bacteroides i povećana raznolikost jedinstvenih taksona u crijevnom mikrobiomu povezani sa zdravim starenjem. 

U novoj studiji, fekalni metagenomski podaci otkrili su da je sastav crijevnog mikrobioma povezan i s dobi i s klasterima multimorbiditeta. Nadalje, među pojedincima starijim od 60 godina, povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti povezanih s hiperglikemijom i multimorbiditetnim skupinama pretilosti bio je povišen kod pojedinaca s višom mikrobnom starošću i smanjen kod pojedinaca niže mikrobne dobi, neovisno o čimbenicima kao što su spol, dob , čimbenici prehrane ili način života.

Utvrđeno je da mlađa mikrobna dob, koju karakterizira smanjena brojnost vrsta Prevotella, suzbija rizik od kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba zbog nezdravih metaboličkih klastera, bez obzira na lijekove, prehrambene čimbenike, razine obrazovanja, spol, dob ili način života.

Studija je otkrila različite potpise mikrobioma crijeva povezane sa starenjem, poput značajnog smanjenja vrsta Bacteroides i povećane jedinstvenosti sastava i bogatstva fakultativnih anaerobnih bakterija poput onih koje pripadaju rodovima Enterobacteriaceae i Streptococcus. Vjerovalo se da su povezano povećanje proupalnih putova i ti obrasci starenja mikroba povezani sa starenjem povezanim s padom imuniteta, probave i fizioloških funkcija.

Studija je otkrila da je sastav crijevnog mikrobioma povezan s godinama i parametrima metaboličkog morbiditeta. Nadalje, na temelju sastava vrsta mikrobioma crijeva, utvrđeno je da mlađa mikrobna dob suzbija rizik od kardiovaskularnih bolesti povezanih s metaboličkom disfunkcijom, što sugerira da mikrobiom crijeva modulira kardiovaskularno zdravlje kod starijih i metabolički nezdravih osoba.

Izvor:
Nature Medicine