Otkrivena uzročna veza između bipolarnog poremećaja i upalne bolesti crijeva


Otkrivena uzročna veza između bipolarnog poremećaja i upalne bolesti crijeva

Prema rezultatima nove studije, bipolarni poremećaj uzročno je povezan s upalnom bolesti crijeva, što može utjecati na kliničke odluke o liječenju pacijenata s bipolarnim poremećajem s crijevnim simptomima.

Inače, ranije studije su pokazale da psiho-neuro-endokrino-imunološka regulacija putem osovine mozak-crijeva također može dovesti do abnormalne aktivacije crijevnog imuniteta i promijeniti proupalnu floru, što ukazuje na ulogu u patogenezi upalne bolesti crijeva.

Jednako tako, nekoliko nedavnih studija pokazalo je da osobe s poremećajima raspoloženja mogu biti pogođene upalnim promjenama u crijevima, osobito tijekom manične i psihotične faze bolesti.

Bipolarni poremećaj kronični je psihijatrijski poremećaj karakteriziran povremenom manijom, depresijom ili mješovitim stanjima raspoloženja, i predstavlja važnu manifestaciju poremećaja raspoloženja.

Upalna bolest crijeva sastoji se od dvije glavne bolesti, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, obje karakterizirane vidljivom kroničnom i progresivnom crijevnom upalom, gubitkom težine, proljevom i gastrointestinalnim krvarenjem.

Izvor:
Frontiers in Genetics