Otvoren prvi Centar za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka u Hrvatskoj


Otvoren prvi Centar za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka u Hrvatskoj

Svečanim otvorenjem prvoga Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka u Hrvatskoj, udruga "Sve za nju" najavila je dugo iščekivani početak rada Centra u kojemu će sve žene oboljele od raka i njihove obitelji moći potražiti prijeko potrebnu psihološku pomoć.

Na adresi Kneza Mislava 10 u Zagrebu, donacijama partnera Udruge uređen je prostor od 170 kvadratnih metara koji je Vlada RH u suradnji s Gradom Zagrebom ustupila Udruzi na korištenje, a usluge Centra žene mogu potražiti već od ponedjeljka, 24. svibnja.

Podršku vrijednom projektu udruge "Sve za nju" svojim je dolaskom iskazao i Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te je pozvao sve oboljele žene i njihove obitelji da potraže podršku i pomoć koju će Centar pružati. Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Zvonimir Šostar također su se pridružili Predsjednikovim pohvalama i podršci vrijednom projektu otvorenja nužne ustanove kakve u Hrvatskoj do sada nije bilo, a prijeko je potrebna pacijenticama u borbi protiv ovih opakih bolesti.

Predsjednica Udruge "Sve za nju" doc.dr.sc. Vesna Andrijević Matovac na konferenciji za novinare upriličenoj povodom svečanosti otvorenja zahvalila je svim partnerima i podršci medija koji su dali svoj veliki doprinos u otvaranju Centra te predstavila "Zid zahvale" koji se nalazi u predvorju Centra, a na kojemu su navedeni svi donatori koji su omogućili njegovo osnivanje i otvaranje. "Ovom prilikom željela bih zahvaliti svim donatorima koji su omogućili otvorenje Centra, ali također i pozvati nove da nam pruže podršku kako bi Centar nesmetano mogao raditi i širiti svoje područje djelovanja. Postoji veliki broj aktivnosti koje ovaj Centar može organizirati kako bi olakšao borbu s bolesti ženama i njihovim obiteljima i nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti ostvariti sve ciljeve koje smo si postavili.", izjavila je doc.dr.sc. Vesna Andrijević Matovac.

Kao jedan od inicijatora projekta osnivanja Centra za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka, dm se pridružio slavlju i čestitkama udruzi "Sve za nju", a Dubravka Štefanac Vinovrški, predstavnica dm-a naglasila je kako je veliko zadovoljstvo vidjeti uspjeh i rezultat dm-ove kampanje "Prekrižimo rak vrata maternice" provedene u studenom 2008., u sklopu koje je ostvarena prva donacija za Udrugu i Centar vrijedna čak 1.150.000 kuna i podsjetila okupljene kako je upravo za tu kampanju Europski parlament dodijelio Hrvatskoj nagradu "Biser mudrosti" za najbolju i najsveobuhvatniju kampanju u prevenciji raka vrata maternice i to dvije godine za redom. Vrijednu nagradu "Biser mudrosti" Hrvatska je zaslužila prvenstveno radi edukativnih aktivnosti provođenih u sklopu kampanje, kao što su tribine u srednjim školama Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita na kojima su srednjoškolci kroz predavanja i razgovor s liječnicima i stručnjacima učili o načinima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice i raka dojke.

Provevši Predsjednika Josipovića i pročelnika Šostara kroz novouređene prostorije dipl.psih. Ljiljana Vukota, programska voditeljica Centra opisala je i program kojim će se provoditi psihološka pomoć oboljelih i njihovih obitelji, a u sklopu kojeg će se održavati individualna, partnerska ili grupna psihološka pomoć i psihoterapija, grupe podrške oboljelih, grupe podrške obitelji partnerima i djeci oboljelih, strukturirane edukacijske radionice o psihološkim aspektima bolesti, joga za oboljele, edukacije konzultacije i logistička podrška za oboljele, smještaj za žene koje dolaze na terapiju iz okolnih gradova, a lošijeg su imovinskog statusa, hagioterapiju, edukacija iz nutricionizma, muzikoterapija i edukacija iz tehnika relaksacije.

Izvor:
Madison