Počinje cijepljenje protiv gripe


Počinje cijepljenje protiv gripe

Danas počinje cijepljenje protiv gripe. Ono je ponajprije namijenjeno kroničnim bolesnicima, starijima od 65 godina i zdravstvenim djelatnicima, no cijepiti se mogu svi koji to žele. Cijepljenje će se obavljati kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Ove je godine, jednako kao i prethodne tri godine osigurano 650.000 doza cjepiva protiv gripe. Ne može se sa sigurnošću predvidjeti kada će početi epidemija gripe, koliko će biti oboljelih te koje će skupine stanovništva biti više pogođene bolešću.

Međutim, na temelju informacija o kretanju gripe na južnoj hemisferi za vrijeme njihove zime (našeg ljeta), izgledno je da će predstojeća sezona gripe biti uobičajenih karakteristika za sezonsku gripu.

Cjepivo protiv gripe koje će se koristiti u ovoj zimskoj sezoni je jednako kao i sezonska cjepiva s kojima se svake godine cijepe stanovnici Hrvatske. To nije pandemijsko cjepivo s kojim su se cijepili stanovnici diljem svijeta u tijeku pandemije. Svake sezone (pa tako i ove) su u cjepivu dijelovi (antigeni, a ne i čitav virus) onih virusa gripe za koje se, na temelju epidemioloških istraživanja, očekuje da će se u toj sezoni pojaviti.

Cjepivo se sastoji od dijelova dva virusa gripe A i dijelova virusa B. U ovogodišnjem sezonskom cjepivu su, pored virusa AH3N2 i B virusa, i dijelovi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju 2009/2010, jer se očekuje da će ovaj virus dominirati i u ovoj sezoni. Ovakvo se predviđanje pokazalo posve točnim u sezoni gripe na južnoj hemisferi, koja je upravo završila, te se očekuje da će jednaka kombinacija virusa ove zime uzrokovati gripu na sjevernoj hemisferi.  Ukoliko jednog od tri soja virusa gripe ne bi bilo u sezonskom cjepivu, djelotvornost cjepiva bi bila značajno umanjena. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, 2009. protiv obične sezonske gripe cijepilo se oko 600.000 ljudi, a prijavljeno je 14 lakših nuspojava. Protiv pandemijske ili svinjske gripe cijepilo se 20.000 ljudi, a prijavljeno je pet lakših nuspojava.

Izvor:
HZJZ, HRT