Polipilule su se pokazale učinkovitima u smanjenju kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti


Polipilule su se pokazale učinkovitima u smanjenju kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti

Nova studija znanstvenika s Washington University Medical Schoolu iz St. Louisa podupire prijašnja otkrića da su polipilule korisne u prevenciji srčanog udara (infarkta miokarda) i moždanog udara te smanjenju smrtnosti kod ljudi s kardiovaskularnim čimbenicima rizika, uključujući visoki krvni tlak i visok kolesterol. 

U ovoj meta-analizi, ispitane polipilule uključivale su najmanje jedan statin (lijek za snižavanje kolesterola) i najmanje jedan lijek za snižavanje krvnog tlaka.

Davno se pokazalo da uzimanje jedne tablete koja kombinira lijekove za kardiovaskularna oboljenja smanjuje rizik od smrti od takvih uzroka, uključujući srčani i moždani udar. Koncept korištenja takvih polipilula za prevenciju i liječenje aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti uveden je prije gotovo 25 godina. Ipak, mnogo godina i niz istraživanja kasnije, upotreba takvih tableta i dalje je niska u cijelom svijetu.

Smatra se, da kada bi polipilule bile široko prihvaćene i korištene za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, bili bismo u puno boljoj poziciji da pravedno smanjimo utjecaj kardiovaskularnih bolesti na globalnoj razini. Ova bi strategija pojednostavila mogućnosti liječenja – zamjenjujući više lijekova jednom pilulom – i vjerojatno proširila pristup na svim ekonomskim razinama diljem svijeta zbog potencijalne pristupačnosti.

Prema mišljenju znanstvenika, rezultati ove meta-analize podupiru usvajanje i primjenu polipilula za smanjenje rizika od sveukupne smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
Nature Medicine