Poslijeporođajna depresija se javlja u 1 od 9 majki


Poslijeporođajna depresija se javlja u 1 od 9 majki

Prema rezultatima istraživanja provedenog u SAD-u, otprilike u jedne od devet žena se nakon poroda pojave simptomi poslijeporođajne depresije. Poslijeporođajna depresija se najčešće javlja u mladih majki, u dobi od 24 ili manje godina. Ostali čimbenici rizika koji su povezani s poslijeporođajnom depresijom su slabije obrazovanje, nevjenčani status, pušenje, doživljena tri ili više stresnih događaja u godini prije poroda, rađanje djeteta s niskom porođajnom težinom te boravak djeteta u jedinici neonatalne intezivne skrbi.

Inače, istraživanje je provedeno 2012. godine na više od 1,6 milijuna žena, što predstavlja 41 posto žena koje su te godine rađale.

Također, treba spomenuti da je ranije ove godine jedno drugo istraživanje pokazalo da su gestacijski dijabetes i depresija prije trudnoće, isto tako čimbenici rizika za poslijeporođajnu depresiju. Ne treba zaboraviti, da se poslijeporođajna depresija može javiti i u očeva.

Prema mišljenju stručnjaka, trebalo bi poboljšati prepoznavanje čimbenika rizika za poslijeporođajnu depresiju prije i tijekom trudnoće. Takvi napori su potrebni obzirom da poslijeporođajna depresija može negativno utjecati na započinjanje i trajanje dojenja, vezu između majke i dojenčeta te dovesti do razvojnih poremećaja u dojenčeta.

Izvor:
MMWR 2017