Povećan unos mlijeka povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod odraslih koji ne proizvode laktazu


Povećan unos mlijeka povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod odraslih koji ne proizvode laktazu

Nova studija pokazala je da je povećani unos mlijeka bio povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod odraslih osoba koje ne proizvode laktazu, ali ne i kod pojedinaca koji proizvode laktazu.

Kravlje mlijeko je često uključeno u ljudsku prehranu, no odnos između unosa mlijeka i dijabetesa tipa 2 ostaje kontroverzan.

Ovo istraživanje pokazalo je, da je veći unos mlijeka povezan s promjenama u crijevnoj mikrobioti (na primjer, obogaćena Bifidobacterium i smanjena Prevotella) i cirkulirajućim metabolitima (na primjer, povećani indolepropionat i smanjeni metaboliti aminokiselina razgranatog lanca). Mnogi od ovih metabolita povezani su s identificiranim bakterijama povezanim s mlijekom i djelomično posreduju u povezanosti između unosa mlijeka i dijabetesa tipa 2 kod osoba koje ne proizvode laktazu.

Smatra se, da ova studija pokazuje zaštitnu povezanost između unosa mlijeka i dijabetesa tipa 2 među osobama koje ne proizvode laktazu i potencijalnu uključenost crijevne mikrobiote i krvnih metabolita u ovu povezanost.

Izvor:
Nature Metabolism