Prihvaćene cjelovite lista lijekova HZZO-a


Prihvaćene cjelovite lista lijekova HZZO-a

Danas je održana 9. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na kojoj su prihvaćene su cjelovite Osnovna i Dopunska lista lijekova HZZO-a koje su rezultat redovitog postupanja HZZO-a kod stavljanja lijekova na liste i prilikom utvrđivanja cijena lijekova.

HZZO je proveo postupak godišnjeg izračuna cijena lijekova sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko, kojim je postignuto sniženje cijena kod ukupno 681 pakiranja lijekova, a smanjit će se i doplata za naše osiguranike kod nekih lijekova koji se propisuju na recept.

Na Osnovnu listu lijekova stavljena su 2 nova lijeka: za liječenje HIV infekcije (emtricitabin + rilpivirin + tenofovir alafenamid) i za liječenje prekomjerne pospanosti (modafinil), a na Dopunsku listu lijekova 3 nova lijeka: za liječenje šećerne bolesti (saksagliptin + dapagliflozin), za liječenje infekcija kože (fusidatna kiselina + betametazon) i za liječenje nosne kongestije (ksilometazolin + ipratropij bromid).

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove  generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na Osnovnu listu lijekova 21 lijek u 33 pakiranja, a na Dopunsku listu lijekova 7 lijekova u 10 pakiranja).

Uz postojeće lijekove na listi, proširene su indikacije za primjenu: neoadjuvantno liječenje raka dojke uz lijek pertuzumab, liječenje raka želuca uz lijek trastuzumab i liječenje uveitisa uz lijek adalimumab.

Izvor:
HZZO