Probiotici i fekalna transplantacija mikrobiote pospješuju stanje oboljelih od ulceroznog kolitisa


Probiotici i fekalna transplantacija mikrobiote pospješuju stanje oboljelih od ulceroznog kolitisa

Primjena probiotika VSL#3 i fekalne transplantacije mikrobiote može pomoći u induciranju remisije kod pacijenata s ulceroznim kolitisom, ukazuje analiza 16 studija. Smatra se da su ovi rezultati značajan dokaz da crijevni mikrobiom ima integralnu ulogu u patogenezi ulceroznog kolitisa.

Naime, nekoliko je studija pokazalo da strategije za manipulaciju mikrobiomom kroz prehranu, probiotike, antibiotike ili transplantaciju fekalne mikrobiote mogu modulirati aktivnost bolesti.

Također, treba spomenuti da je primjena probiotika VSL#3 također pomogla kod pojave upale ilealnog spremnika znanog kao pouchitis. Inače, pouchitis je praćen crijevnim kolikama, učestalim krvavim stolicama, inkontinencijom i povišenom temperaturom. Iako pravi uzrok ove komplikacije nije poznat od mogućih uzroka navode se slabo pražnjenje spremnika, prekomjerni rast bakterija na sluznici i djelomična ishemija.

Valja podsjetiti da je ulcerozni kolitis idopatska kronična upalna bolest debelog crijeva koja je karakterizirana relapsima i remisijama bolesti. Za ulcerativni kolitis su tipične ulceracije sluznice debelog crijeva, krvavi proljevi, grčevi u trbuhu i povišena temperatura.

* Na slici je debelo crijevo zahvaćeno ulceroznim kolitisom, s masivnim pseudopolipima. Pseudopolipi nisu neoplastični, već predstavljaju upalno tkivo.

Izvor:
American College of Gastroenterology 2018 Annual Scientific Meeting