Probiotičke kapi mogu ublažiti dojenačke kolike


Probiotičke kapi mogu ublažiti dojenačke kolike

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Italiji dojenčad koja dobiva probiotike tijekom prva tri mjeseca života ima manju učestalost dojenačkih kolika (grčevi), konstipacije (zatvor stolice) i gastroezofagealnog refluksa.

Probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. "dobre" bakterije) koji se mogu naći u hrani poput jogurta, za koje se vjeruje da imaju povoljne učinke po zdravlje. Oni pomažu u održavanju normalne ravnoteže crijevne mikroflore koja je važna za sazrijevanje imunosnog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaganje u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Inače, u crijevima se normalno može naći oko 400 vrsta probiotičkih bakterija, a jedna od najčešćih probiotičkih bakterija je Lactobacillus, koja se može naći u jogurtu. Dojenčad uključena u ovo istraživanje dobivala su navedenu probiotičku bakteriju. Stručnjaci ističu da se u Europi probiotici naširoko primjenjuju za liječenje dojenačkih kolika.

Dojenačke kolike, gastroezofagealni refluks i konstipacija ubrajaju se u najčešće gastointestinalne tegobe dojenčadi. Oni često kao posljedicu imaju hospitalizaciju, promjenu prehrane, liječenje i odsutnost roditelja s posla.

Dojenačke kolike napadi su plača i razdražljivosti u dojenčeta, obično u isto doba dana ili noći te traju satima bez očitog razloga. Javljaju se u oko 25 posto dojenčadi, između 2. tjedna i 4. mjeseca života. Smatra se da neko dojenče ima kolike ukoliko u prosjeku plače više od tri sata dnevno. Pretjerano plakanje može uzrokovati aerofagiju, koja dovodi do napuhanosti i proširenja abdomena.

Konstipacija ili zatvor stolice označuje otežano pražnjenje suhe i tvrde stolice dva puta tjedno ili još rjeđe. Može se lako previdjeti u male djece, što rezultirala kašnjenjem u liječenju i pogoršanjem simptoma. Svakako treba istaknuti da zatvor stolice nije bolest, nego simptom koji se može pojaviti u funkcionalnim stanjima promjene crijevnog motiliteta, ali i u specifičnim crijevnim ili sistemnim bolestima.

Ukoliko roditelji kod svoje djece primjete simptome kao što su nadutost i osjećaj punine, naprezanje prilikom defekacije, stolicu u obliku malih tvrdih kuglica uz osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva, trebali bi svoje dijete odvesti kod liječnika.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je dojenčad koja je dobivala probiotičke kapi u odnosu na dojenčad koja je dobivala placebo u prosjeku plakala 38 minuta naspram 71 minute. Jednako tako, djeca na probioticima su u prosjeku povraćala oko tri puta dnevno, dok su djeca na placebu povraćala gotovo pet puta dnevno. Što se tiče stolice, djeca na probioticima imala su četiri stolice dnevno, u usporedbi s tri i pol stolice djece na placebu.

Izvor:
JAMA Pediatrics