Radionice za djecu: "Bolnica za medvjediće" i "CPSApunčić"


Radionice za djecu: "Bolnica za medvjediće" i "CPSApunčić"

Tijekom vikenda, 29. i 30. svibnja, od 9 do 19 sati, u Zagrebu, na Zrinjevcu, odvijati će se dvije radionice za djecu "Bolnica za medvjediće" i "CPSApunčić" koje bi trebale kod djece umanjti strah od liječnika, ljekarnika i medicinskih biokemičara, te naučiti djecu kako pravilno prati ruke.  

Bolnica za medvjediće (TBH - Teddy Bear Hospital) projekt je kroz koji studenti medicine, farmacije i medicinske biokemije, zajednički rade na smanjenju dječjeg straha od liječnika, ljekarnika i ostalih djelatnika u bijelim kutama te uče djecu o važnosti zdravlja.

Temeljna ideja je da djeca donosu liječniku (zapravo studentu medicine) svoje plišane igračke koje su "bolesne", u posebnu liječničku ordinaciju, gdje kroz igru i interakciju liječe plišanog pacijenta. Nakon toga s liječničkim receptom maleni pacijenti odlaze do ljekarnika preuzeti lijek za svog plišanca te uče kako ga pravilno primijeniti uz prisutnost odrasle osobe u pratnji, a po potrebi odlaze i do laboratorija kako bi medicinski biokemičar obradio uzorke njihovih plišanaca.

Svako dijete po završetku radionice dobije diplomu za hrabrost koja mu ostaje kao uspomena i podsjetnik na hrabrost koju je pokazao prilikom liječenja svog medvjedića.

Radionice ne pomažu samo djeci, već i studentima, omogućujući im razvoj komunikacije s djecom i stjecanje znanja o dječjoj psihologiji koja će im pomoći u budućem radu i životu.

Dio bogatog programa na Zrinjevcu, činit će također i CPSApunčić radionica, kojom će studenti farmacije u sklopu "ljekarne" učiti djecu pravilnom pranju ruku.

Također, treba spomenuti da i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) podržava ovakve kreativne interdisciplinarne suradnje i angažman budućih zdravstvenih djelatnika, na dobrobit promicanja zdravih životnih navika od malih nogu.

Izvor:
HFD