Sintetička marihuana povezana s oštećenjem bubrega


Sintetička marihuana povezana s oštećenjem bubrega

Nova studija pokazala je da se i oštećenje bubrega može pridodati rastućem popisu ozbiljnih zdravstvenih posljedica koje su povezane s korištenjem sintetičke marihuane (kanabis).

Konzumenti sintetičke marihuane koji su sudjelovali u studiji imali su simptome poput mučnine, povraćanja i boli u trbuhu. Jednako tako, neki od ispitanika su imali jako male količine mokraće, te smanjeni protok krvi u bubrezima. U svih ispitanika dijagnosticirana je akutna tubularna nekroza (akutno oštećenje tubula bubrega).

Sintetička marihuana, također poznata kao i Spice, Spice Gold i K2, često se može naći u različitim biljnim mješavinama, dodacima za kupanje, tamjanima  i osvježivačima zraka.

Navedeni proizvodi sadrže sintetički kanabinoid, koji oponaša učinke prirodnog sastojka marihuane. Inače, oni su već ranije povezani s urođenim manama (malformacijama), promjenama u ponašanju, boli u prsima i srčanim udarom.

Sintetička marihuana se obično puši, no može se i inhalirati, te jesti.

Također, treba reći da obzirom da navedeni proizvodi sadrže nekoliko aditiva, postoji sumnja da bi aditivi mogli biti odgovorni za akutno oštećenje bubrega.

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology