Spavanje može biti najbolji lijek za borbu protiv infekcije


Spavanje može biti najbolji lijek za borbu protiv infekcije

Prema mišljenju znanstvenika, spavanje je podcijenjeno kao najbolji lijek za borbu protiv bolesti. Naime, dobar san može poboljšati sposobnost imunoloških T stanica da se bolje vežu za svoje mete, mikroorganizme, i bore protiv njih. Naveden učinak sna na T-stanice, mogao bi objasniti zašto nedostatak sna i stresori povezani s nesanicom povećavaju rizik od bolesti.

Inače, T-stanice najprije prepoznaju metu koja bi mogla biti virus ili bakterija, a zatim aktiviraju "integrine" unutar njih. To su ljepljive čestice nalik na čičak ​​na T stanicama koje se vežu sa zaraženom stanicom i ubijaju ju. Ovo istraživanje je pokazalo da spavanje može poboljšati aktivaciju integrina. 

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je nekoliko sati gubitka sna dovoljno da se smanji kapacitet adhezije antigen-specifičnih T stanica. Ovo otkriće pokazuje da spavanje ima potencijal da poveća učinkovitost efektora T staničnih odgovora, što je posebno važno u svjetlu visoke prevalencije poremećaja spavanja i stanja karakteriziranih narušenim snom, kao što su depresija, kronični stres, starenje i rad u smjeni.

Izvor
Journal of Experimental Medicine