SZO: Rekordan broj zaraženih ospicama u Europi


SZO: Rekordan broj zaraženih ospicama u Europi

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), broj oboljelih od ospica u Europi dosegao je rekordan broj. Naime, više od 41.000 osoba zaraženo je virusom ospica u prvoj polovici 2018. godine, što je dovelo do 37 smrtnih slučajeva. Inače, prošle godine zabilježeno je 23.927 slučajeva ospica, a godinu dana ranije samo 5.273 slučaja ospica.

U Engleskoj je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 807 slučajeva ospica. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je europske zemlje da poduzmu potrebne mjere kako bi se broj oboljelih od ospica smanjio.

Virus ospica je izrazito zarazan, a širi se uglavnom sekretom iz nosa, grla i usta tijekom prodromalnog ili ranog eruptivnog stadija, odnosno kapljičnim putem.

Infekcija obično traje 7 do 10 dana i može uzrokovati ozbiljne komplikacije: encefalitis, meningitis, febrilne konvulzije, upalu pluća i hepatitis.

Ospice je moguće spriječiti procjepljivanjem tzv. MO-PA-RU cjepivom (od lat. morbilli, parotitis, rubeolla; u eng. izvorniku MMR, od measles, mumps, rubella).

Srbija, Ukrajina, Gruzija i Grčka su zemlje s najvišim stopama oboljelih od ospica u Europi.

Izvor:
BBC