U Hrvatskoj je svaka druga smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima


U Hrvatskoj je svaka druga smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima

Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca zaklada Hrvatska kuća srca na konferenciji za medije najavila je pokretanje nacionalnog projekta "Čuvari srca" te obilježavanje Svjetskoga dana srca 26. rujna u Zagrebu na Cvjetnom trgu.

Cilj projekta Čuvari srca" je educirati građane o činjenici da su kardiovaskularne bolesti u najvećoj mjeri sprječive te o načinu kako Hrvatsku svrstati u red zemalja niskoga kardiovaskularnog rizika. U Hrvatskoj je gotovo svaka druga smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, posebice infarktom miokarada i moždanim udarom pa je stoga i u najnovijim Smjernicama Europskoga kardiološkog društva o sprječavanju kardiovaskularnih bolesti Hrvatska jedna od zemalja s visokim kardiovaskularnim rizikom.

Pored podsjećanja na opće poznate činjenice o važnosti zdrave prehrana i redovite tjelesne aktivnosti, ranog otkrivanja i primjerenog liječenja arterijske hipertenzije i šećerne bolesti, povodom ovogodišnjega Svjetskoga dana srca posebna će se pozornost usmjeriti na otkrivanje i liječenje poremećaja metabolizma masnoća, s dodatnim naglaskom na porodičnu dislipidemiju (PD) – najčešću nasljednu metaboličku bolest. Porodična dislipidemija još uvijek vrlo često ostaje neprepoznata pa oboljeli ne dobivaju pravodobno liječenje. Nacionalni projekt "Čuvari srca" ima konkretne ciljeve koji podrazumijevaju rano otkrivanje osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom i planiranje preventivnih mjera kojima bi se trebao spriječiti ili odgoditi nastanak srčanog udara, moždanog udara i ostalih po život opasnih kardiovaskularnih bolesti.

Na konferenciji za medije akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva, ujedno i upravitelj zaklade Hrvatska kuća srca,  istaknuo je ulogu Zaklade kao nositelja projekta te Hrvatskoga kardiološkog društva kao vodeće stručne udruge u kardiovaskularnoj medicini.

Zaklada je osnovana sa svrhom promicanja kardiovaskularnog zdravlja i izravne komunikacije između struke i građana, na tragu sličnih kardioloških zaklada u Europi i svijetu. Prošle godine Zaklada je postala punopravan član Europske mreže kardioloških fundacija. Inače, zaklada Hrvatska kuća srca ponosna je na svoje dosadašnje projekte i s radošću najavljuje novi projekt "Čuvari srca". Grad Zagreb je, uz Hrvatsko kardiološko društvo, suosnivač zaklade Hrvatska kuća srca i trajno podupire sve aktivnosti s namjerom borbe protiv kardiovaskularnih bolesti u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske.

Hrvatska-kuca-srca-2015-1

Davor Miličić, Verica Kralj, Željko Reiner, Ivana Portolan Pajić, Ranko Stevanović

Doc. dr. sc. Ranko Stevanović, v.d.ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazao je na ozbiljnost problema, prikazujući najnovije trendove o pobolu i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti uzrokuju 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine  biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti. Od tih su bolesti tijekom 2014. u Hrvatskoj umrle 24.112 osobe, odnosno 47,4 posto ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su bolesti srca i krvnih žila uzrok smrti 53,3 posto umrlih žena (13.800) i 41,3 posto umrlih muškaraca (10.312). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca, odnosno infarkt miokarda s udjelom od 21,3 posto (10.831) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 14,4 posto (7.300) u ukupnom mortalitetu.

Posebnost ovog projekta, uz javno zdravstvene akcije, je i mobilna aplikacija "Čuvari srca" zahvaljujući kojoj će svaki građanin dobiti priliku postati čuvar vlastitog srca. Mobilna aplikacija je osmišljena na način da svatko može "uploadati" svoju fotografiju na kojoj se bavi bilo kojom fizičkom aktivnosti te na taj način prikupiti bodove i ostvariti brojne pogodnosti kod partnera projekta. Aplikaciju će biti moguće preuzeti od subote, 26. rujna, na Google Play platformi te App Store platformi početkom listopada.

Projekt "Čuvari srca" zamišljen je na način da se svaki pojedinac u Hrvatskoj može  jednostavno uključiti i postati dio nacionalne akcije Zaklade. Glavni cilj je upozoriti građane na važnost što ranijeg osvješćivanja sprječivosti kardiovaskularnih bolesti, odnosno rane dijagnostike rizičnih kardiovaskularnih čimbenika, kako bi pravodobna promjena životnih navika smanjila rizik obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Projekt će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kao i Grada Zagreba, a gradonačelnik Milan Bandić je i osobno podržao akciju svojim dolaskom na konferenciju za medije.

Projekt započinje javnozdravstvenom akcijom povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u subotu, 26. rujna, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gdje će građani imati priliku besplatno od 10 do 14 sati izmjeriti krvni tlak, glukozu, kolesterol te indeks tjelesne mase (ITM). Na Cvjetnom trgu, ali i u Arena centru održat će se i brojne radionice za roditelje i djecu te sportske aktivnosti, a sve će biti moguće podijeliti na društvenim mrežama te osvojiti brojne nagrade. 

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca