U oboljelih od Huntingtonove bolesti uočena neravnoteža u mikrobiomu crijeva


U oboljelih od Huntingtonove bolesti uočena neravnoteža u mikrobiomu crijeva

Izgleda da Huntingtonova bolest nije samo bolest mozga, već i cijelog tijela, naime, u oboljelih od Huntingtonove bolesti uočena je disbioza, neravnoteža u mikrobiomu crijeva. Također, uočena je povezanost nekih promjena u crijevnom mikrobiomu sa simptomima Huntingtonove bolesti kao što su oštećenje pokreta i razmišljanja.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja otvaraju zanimljiva pitanja u vezi s ulogom crijevnog mikrobioma u Huntingtonovoj bolesti i njegovom potencijalu kao meti za buduće terapijske intervencije ili za praćenje napredovanja bolesti.

Tijekom ovog istraživanja u oboljelih od Huntingtonove bolesti otkriveni su veliki pomaci na razini bakterijskih obitelji u crijevima, koji mijenjaju potencijal crijeva za slanje signala u mozak i druge organe.

Jednako tako, smatra se da ovi rezultati također mogu značiti da promjene u crijevnoj flori mogu biti uzrok ili čak prethodnik nekih simptoma povezanih s Huntingtonovom bolesti.

Huntingtonova bolest je posljedica genetske mutacije koja dovodi do abnormalne ekspanzije DNK sekvence CAG, koja kodira aminokiselinu glutamin. Inače, Huntingtonova bolest postepeno utječe na sposobnost kretanja, te emocionalne i kognitivne funkcije.

Huntingtonova bolest pogađa oba spola podjednako. Javlja se atrofija nucleusa caudatusa, degeneracija populacije malih stanica, pada razina neurotransmitera γ–aminomaslačne kiseline (GABA) i supstance P.

Simptomi i znakovi bolesti se razvijaju podmuklo, obično počinju u dobi od 35 do 50 godina. Demencija ili psihijatrijski poremećaji (npr. depresija, apatija, iritabilnost, anhedonija, asocijalno ponašanje, bipolarni poremećaj ili shizofrenija) se razvijaju prije ili istodobno s poremećajima pokreta. Pojavljuju se abnormalni pokreti: trzanje udova, živahan hod, nemogućnost obuzdavanja motoričkih radnji kao što su plaženje jezika, grimase lica, ataksija i distonija.

Pogoršavanjem poremećaja, hod postaje nemoguć, gutanje otežano, a demencija izrazita.

Od trenutka pojave simptoma bolesti, životni vijek se smanjuje za 10 do 25 godina, s time da kasniji stadiji bolesti ozbiljno utječu na kvalitetu života.

Trenutno ne postoji lijek za uspješno liječenje Huntingtonove bolesti.

Izvor:
Brain Communications