Upala u ranoj odrasloj dobi može biti povezana s problemima pamćenja i razmišljanja


Upala u ranoj odrasloj dobi može biti povezana s problemima pamćenja i razmišljanja

Viša razina upale u 20-ima i 30-ima može biti povezana s problemima pamćenja i razmišljanja u srednjim godinama, ukazuje nova studija. Studija je promatrala razine C-reaktivnog proteina (CRP) u krvi. CRP proizvodi jetra i povećava se kada postoji upala u tijelu. 

Postoje dvije vrste upale. Akutna upala događa se kada tjelesni imunološki odgovor skoči u akciju kako bi se odbranio od infekcije ili ozljede. Lokaliziran je, kratkotrajan i dio je zdravog imunološkog sustava. Kronična upala ne smatra se zdravom. To je upala niskog stupnja koja traje mjesecima ili čak godinama u cijelom tijelu. Može biti uzrokovan autoimunim poremećajima poput reumatoidnog artritisa ili multiple skleroze, fizičkim stresom ili drugim uzrocima. Simptomi kronične upale uključuju bol ili ukočenost zglobova, probavne probleme i umor.

Načini smanjenja kronične upale uključuju redovitu tjelovježbu, pridržavanje protuupalne zdrave prehrane za srce i dovoljno sna.

Upala u kasnoj životnoj dobi povezana je s rizikom od demencije i najranijim znakovima kognitivnog pada, ali manje se zna o upali u mladih odraslih osoba i može li to utjecati na kogniciju u srednjim godinama.

Ova je studija otkrila da konstantno veća ili umjerena upala koja počinje u ranoj odrasloj dobi može negativno utjecati na sposobnost osobe da planira, usredotoči se i upravlja višestrukim zadacima, kao i na to koliko brzo može obraditi informacije u srednjoj životnoj dobi.

Izvor:
Neurology