Home / Vijesti / Upalna bolest crijeva povećava rizik od razvoja nekih karcinoma

Upalna bolest crijeva povećava rizik od razvoja nekih karcinoma

Upalna bolest crijeva povećava rizik od razvoja nekih karcinoma

Izgleda da je rizik od razvoja nekih karcinoma povišen u bolesnika s upalnom bolesti crijeva, i to u starijih bolesnika te bolesnika koji su prekinuli terapiju s imunomodulatorima, ukazuje nova studija. Inače, upalna bolest crijeva uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest

Bolesnici s upalnom bolesti crijeva izloženi su većem riziku od razvoja karcinoma bilijarnog sustava, ne-Hodgkinovog limfoma te svih limfoma općenito.

U bolesnika s upalnom bolesti crijeva nije uočen povećani rizik za rak dojke, rak pluća, urogenitalne karcinome i melanom.

Inače, neke nedavne studije su pokazale trend opadanja incidencije raka debelog crijeva u oboljelih od upalne bolesti crijeva.

Također, valja istaknuti da je kronična upala glavni čimbenik rizika za razvoj gastrointestinalnih karcinoma. Kako oboljeli od upalne bolesti crijeva stare, s dužim trajanjem kronične upale i duljom izloženosti imunosupresiji, rizik od razvoja raka se povećava.

Izvor:
European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) 2018 Congress

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje