Uzimanje paracetamola tijekom trudnoće povezano s rizikom od ADHD-a kod djece


Uzimanje paracetamola tijekom trudnoće povezano s rizikom od ADHD-a kod djece

Žene koje tijekom trudnoće češće uzimaju analgetik i antipiretik paracetamol, imaju u odnosu na trudnice koje ne koriste taj lijek veću vjerojatnost da će njihovo dijete imati poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), ukazuje nova norveška studija.

Norveški znanstvenici su analizirali podatke prikupljene od 113.000 djece i njihovih roditelja, među kojima je kod 2.246 djece dijagnosticiran ADHD. Gotovo polovina majki je u određenom dijelu trudnoće uzimala paracetamol protiv bolova, temperature ili infekcije.

Uzimanje paracetamola tijekom samo jednog trimestra trudnoće povezano je sa 7 posto većim rizikom od razvoja ADHD-a kod djeteta.

Djeca majki koje su tijekom dva trimestra uzimale paracetamol izložena su 22 posto većem riziku od razvoja ADHD-a, dok je u djece čije su majke uzimale paracetamol tijekom cijele trudnoće rizik od ADHD-a iznosio 27 posto.

Kratkoročno i povremeno uzimanje paracetamola u trudnoći nije utjecalo na razvoj ploda ni ADHD-a. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je mogućnost rađanja djeteta s ADHD-om kod žena koje su uzimale paracetamol zbog temperature ili neke infekcije tijekom 22 do 28 dana, bila šest puta veća nego kod trudnica koje su ovaj lijek u trudnoći izbjegavale. 

Izvor:
Pediatrics, Reuters, Hina