Vegetarijanska prehrana može biti povezana s umjereno većim rizikom od hipotireoze

Biljna prehrana dobiva na popularnosti zbog svojih dobro dokumentiranih kardiometaboličkih prednosti i ekološke održivosti. Međutim, ova prehrana često ima manje specifičnih mikronutrijenata poput joda, što izaziva zabrinutost zbog njihovog potencijalnog utjecaja na zdravlje štitnjače.
Nova studija otkrila je da postoji umjereno veći rizik od hipotireoze među vegetarijancima. Ovaj nešto veći rizik od hipotireoze među vegetarijancima zahtijeva daljnja istraživanja, uzimajući u obzir status joda i razinu hormona štitnjače.
Inače, unatoč potencijalnim zdravstvenim prednostima, osobe koje konzumiraju strogu biljnu prehranu mogu biti izložene riziku od kritično niskog unosa esencijalnih hranjivih tvari poput cinka, željeza, selena, vitamina B12 ili joda. Ovi mikronutrijenti su uključeni u regulaciju i proizvodnju hormona štitnjače i mogu utjecati na zdravlje štitnjače.
Jod je neophodan za funkciju štitnjače, igrajući ključnu ulogu u biosintezi hormona štitnjače. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, dovoljan status joda treba postići dnevnim unosom od 150 µg, iako se trudnicama i dojiljama preporučuje veći unos od 200 µg/dan. Nedovoljan unos joda ima štetne učinke na funkciju štitnjače, što može dovesti do gušavosti, čvorova štitnjače i hipotireoze. Osim nižeg unosa, konzumacija određenog povrća iz porodice krstašica (npr. cvjetače ili kelja), kao i proizvoda od soje kao dijela biljne prehrane, može smanjiti bioraspoloživost joda zbog goitrogenih spojeva u tim namirnicama.
Izvor:
BMC Medicine