Više beta-karotena u prehrani smanjuje psihosomatske simptome kod mladih


Više beta-karotena u prehrani smanjuje psihosomatske simptome kod mladih

Izgleda da adolescenti s većim unosom beta-karotena, što odražava više voća i povrća, doživljavaju manje anksioznosti i bolju kvalitetu života, što ističe ulogu prehrane u mentalnom zdravlju mladih, ukazuje nova studija.

Kvaliteta prehrane glavni je čimbenik načina života koji potencijalno može utjecati na mentalno zdravlje. Postojeći dokazi upućuju na to da zdrava prehrana obogaćena voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama i ribom može smanjiti rizik od depresije i poboljšati kvalitetu života povezanu sa zdravljem, koja se definira kao fizičko, mentalno, emocionalno i socijalno blagostanje osobe i sposobnost funkcioniranja u svakodnevnom životu.

Odnos između prehrane i mentalnog zdravlja je složen i dvosmjeran. Iako zdrava prehrana potencijalno poboljšava mentalno zdravlje, prehrambene odluke osobe mogu biti pod utjecajem stanja mentalnog zdravlja.

Ova studija je otkrila da je veći unos beta-karotena povezan s nižom anksioznošću, manje psihosomatskih simptoma i boljom kvalitetom života povezanom sa zdravljem među adolescentima. Veći unos vitamina C bio je povezan samo s manje psihosomatskih simptoma. Nisu pronađene značajne povezanosti za vitamin E.

Rezultati sugeriraju da unos beta-karotena može odražavati prehranu bogatu voćem i povrćem, budući da je beta-karoten pouzdan prehrambeni marker za ove skupine namirnica, koje su same povezane s boljim mentalnim zdravljem adolescenata. Smatra se, da svojstva beta-karotena u uklanjanju slobodnih radikala i protuupalna svojstva mogu biti odgovorna za uočene koristi za mentalno zdravlje.

Izvor:
European Journal of Nutrition