Više koncentracije kofeina u plazmi mogu smanjiti tjelesnu masnoću i rizik od dijabetesa tipa 2
![Više koncentracije kofeina u plazmi mogu smanjiti tjelesnu masnoću i rizik od dijabetesa tipa 2](/var/cybermed/storage/images/vijesti/vise_koncentracije_kofeina_u_plazmi_mogu_smanjiti_tjelesnu_masnocu_i_rizik_od_dijabetesa_tipa_2/24602350-1-cro-HR/vise_koncentracije_kofeina_u_plazmi_mogu_smanjiti_tjelesnu_masnocu_i_rizik_od_dijabetesa_tipa_2.jpg)
Rezultati nove studije pokazali su da postoji uzročna povezanost između viših koncentracija kofeina u plazmi te manje pretilosti i manjeg rizika od dijabetesa tipa 2.
Kofein (1,3,7-trimetilksantin) je široko konzumirana psihoaktivna tvar. Glavni izvori kofeina na globalnoj razini su kava, čaj i gazirana pića. Obzirom na opsežan unos kofeina u cijelom svijetu, čak i njegovi mali metabolički učinci mogu imati važne zdravstvene implikacije.
Kofein ima termogene učinke i uključen je u smanjenje tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (ITM) i masne mase u kratkoročnim randomiziranim kontroliranim ispitivanjima. Stoga bi visok unos kofeina mogao smanjiti rizik od bolesti povezanih s pretilošću, kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
Ovo istraživanje pokazalo je da više koncentracije kofeina u plazmi mogu smanjiti pretilost i rizik od dijabetesa tipa 2. Daljnja klinička studija je opravdana kako bi se istražio translacijski potencijal ovih rezultata prema smanjenju tereta metaboličkih bolesti.
Izvor:
BMJ