Visina povezana s većim rizikom od karcinoma


Visina povezana s većim rizikom od karcinoma

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 5 milijuna Šveđana pokazalo je da su više osobe izložene većem riziku od razvoja karcinoma. Jednako tako, pokazalo se da se za svakih dodatnih 10 centimetara visine od prosjeka, rizik od karcinoma kod žena povećava za 18 posto, a kod muškaraca za 11 posto. Svakako treba spomenuti da više žene imaju 20 posto veći rizik od raka dojke, a viši muškarci i žene 30 posto veći rizik od melanoma.

Inače, i neke prethodna istraživanja su ukazivala na vezu između visine i karcinoma, posebice na vezu visine i raka debelog crijeva.

Prema mišljenju znanstvenika ovo ne bi trebalo biti neko iznenađenje obzirom da viši ljudi imaju više čimbenika rasta, koji mogu potaknuti razvoj raka. Također, imaju i više stanica u tijelu zbog svoje veličine, što povećava vjerojatnost da će neka stanica maligno alterirati.

No, ne treba zaboraviti da je za smanjenje rizika od karcinoma izuzetno bitno nepušenje, izbjegavanje konzumiranja alkohola, te usvajanje zdrave prehrane i zdravih životnih navika.

Izvor:
European Society for Pediatric Endocrinology Conference 2015