Visok unos soli povezan s rizkom od moždanog udara kod mlađih osoba


Visok unos soli povezan s rizkom od moždanog udara kod mlađih osoba

Loša prehrana i preveliki unos soli odgovorni su za sve veću učestalost moždanog udara kod osoba mlađe životne dobi, ukazuje nova britanska studija. Inače, trenutno svaka treća osoba u Velikoj Britaniji ima povišeni krvni tlak, a zna se da je on odgovoran za 6 od 10 svih moždanih udara.

Unatoč ukupnom smanjenju broja moždanih udara, udio moždanih udara kod radno sposobnih ljudi, onih u dobi od 25 do 64 godine, je povišen.

Između 2008. i 2016. godine oko 5 posto svih smrtnih slučajeva kod radno sposobnih muškaraca bila je posljedica moždanih udara, a kod žena smrtnost je iznosila 2 posto.

Smatra se da ljudi nepotrebno umiru jer ne poduzimaju jednostavne mjere kako bi snizili svoj povišeni krvni tlak. Svatko je u opasnosti od hipertenzije te je stoga bitno da svatko redovito kontrolira svoj krvni tlak.

Inače, tijekom vremena, povišeni krvni tlak može oštetiti i suziti krvne žile u mozgu. To povećava rizik od blokade ili pucanja krvne žile, što uzrokuje moždani udar.

Neki od glavnih čimbenika rizika za razvoj visokog krvnog tlaka su prevelik unos soli, pušenje, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti, nezdrava prehrana i prekomjerno pijenje alkohola.

Izvor:
Blood Pressure UK