Vitamini C i E ne smanjuju rizik od preeklampsije ni kod trudnica s dijabetesom?


Vitamini C i E ne smanjuju rizik od preeklampsije ni kod trudnica s dijabetesom?

Studija provedena u Velikoj Britaniji na 762 trudnice s dijabetesom tipa 1 pokazala je da uzimanje dodataka vitamina C i E tijekom trudnoće neće smanjiti rizik od razvoja preeklampsije kod žena koje imaju dijabetes tipa 1.

Poznato je da su žene koje imaju dijabetes izložene većem riziku od razvoja preeklampsije (iznenadnog povišenja krvnog tlaka majke nakon 20. tjedna trudnoće), a rezultati ranijih studija ukazivali su da je to zbog toga što je dijabetes tipa 1 povezan s povišenim oksidativnim stresom i nižim razinama antioksidansa u tijelu te bi stoga uzimanje antioksidativnih vitamina moglo pomoći.

Tijekom studije 379 trudnica dobivalo je 1.000 miligrama vitamina C i 400 internacionalnih jedinica vitamina E svaki dan između 8. i 22. tjedna gestacije, dok je njih 383 u istom razdoblju dobivalo placebo.

Učestalost preeklampsije u grupi koja je uzimala vitamine bila je 15 posto, a u grupi koja je uzimala placebo 19 posto. Izgleda da je uzimanje vitamina snizilo rizik od preeklampsije u žena s niskim antioksidativnim statusom te smanjilo rizik od rođenja djece s niskom porođajnom težinom (6 posto vs 10 posto). Isto tako učestalost prijevremenih poroda bila je manja kod trudnica koje su uzimale vitamine.

Izvor:
HealthDay