Vitamini C i E ipak ne sprječavaju preeklampsiju


Vitamini C i E ipak ne sprječavaju preeklampsiju

Američko istraživanje provedeno na skoro 5.000 žena pokazalo je da žene koje za vrijeme trudnoće uzimaju vrlo visoke doze vitamina C i E kako bi spriječile razvoj preeklampsije su izložene 10 posto većem riziku da će im se tijekom trudnoće povisiti krvni tlak.

Isto tako istraživanje je pokazalo da ostale komplikacije kao što su niska porođajna težina i respiratorni distres sindrom ili potreba za carskim rezom nisu u uzročno posljedičnoj vezi s dnevnim unosom vitamina C ili vitamina E.

Respiratorni distres sindrom (RDS) javlja se pretežno u prijevremeno rođene novorođenčadi zbog nedostatka surfaktanta. Surfaktant je kemijska tvar koja smanjuje površinsku napetost alveola i pomaže da se one održe otvorenima na kraju ekspirijuma, povećavajući tako funkcionalni rezidualni kapacitet pluća. Pomaže i smanjenju površinske napetosti u plućima, te tako štiti pluća od potpunoga kolapsa ili dolazeće atelektaze tijekom ekspirija. Nedostatak surfaktanta u alveolama uzrokuje veliku površinsku napetost na kraju ekspirija, nestabilnost alveola, gubitak volumena i nastanak atelektaze. Za sintezu surfaktanta potreban je normalan pH krvi, normalna tjelesna temperatura i perfuzija pluća.

Inače istraživanje je provedeno zato jer je prethodno istraživanje provedeno na 283 žene pokazalo da ta dva vitamina smanjuju rizik od preeklampsije, vodećeg uzroka smrti trudnica u razvijenim zemljama.

Izvor:
Reuters