Zašto je zdrava prehrana ključna za osobe koje su preživjele rak dojke


Zašto je zdrava prehrana ključna za osobe koje su preživjele rak dojke

Zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod osoba koje su preživjele rak dojke, pokazalo je novo istraživanje. Bolest srca glavni je uzrok smrti kod žena koje su preživjele rak dojke, vjerojatno zbog toksičnih učinaka kemoterapije, zračenja i ciljane terapije raka na srce.

Rak dojke i bolesti srca također dijele neke zajedničke čimbenike rizika, uključujući starenje, nedostatak tjelovježbe i pušenje.

Rezultati nove studije ukazuju da primjena DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dijete kod osoba koje su preživjele rak dojke smanjuje rizik od razvoja srčane bolesti.

Žene čija je prehrana bila najsličnija DASH dijeti u vrijeme dijagnoze raka dojke imale su 47% manji rizik od zatajenja srca, 23% manji rizik od nepravilnog srčanog ritma ili srčanog zastoja, 21% manji rizik od bolesti srčanih zalistaka i 25% manji rizik od duboke venske tromboze.

DASH dijeta naglašava voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne proteine i nemasne mliječne proizvode. Također ograničava unos soli, crvenog i prerađenog mesa te slatkih napitaka.

Jednako tako, pokazalo se da je veća konzumacija nemasnih mliječnih proizvoda smanjila rizik od smrti uzrokovane srčanim oboljenjima, nakon prilagodbe za sve druge skupine namirnica.

Čini se da je odnos između DASH dijete i bolesti srca također modificiran vrstom kemoterapije koju su žene primile. Režimi kemoterapije koji uključuju antracikline - kemoterapeutike za koje se zna da oštećuje srce - imali su više koristi od zdrave prehrane, u smislu zdravlja srca, nego drugi.

Izvor:
JNCI Cancer Spectrum