Zatajenje srca uzročno povezano s kroničnom bolešću bubrega


Zatajenje srca uzročno povezano s kroničnom bolešću bubrega

Zatajenje srca je uzročno povezano s kroničnom bubrežnom bolešću (CKD), ukazuju rezultati nedavno objavljene studije. Naime, pokazaloo se, da su osobe s genetskom predispozicijom za zatajenje srca imale povećani rizik za kroničnu bubrežnu bolest. Otkrivena je značajna povezanost između genetskog predviđanja zatajenja srca i rizika za kroničnu bubrežnu bolest.

Razotkrivanje uzročne veze između zatajivanja srca i kronične bubrežne bolesti može ponuditi nove puteve za personaliziranu medicinu, ističu stručnjaci. Naknadna istraživanja trebala bi istražiti mogućnost modaliteta liječenja prilagođenih određenim podskupinama pacijenata kako bi se smanjio rizik i progresija obiju bolesti.

Inače, zatajenje srca je rašireno stanje koje pogađa milijune ljudi, a uzrokovano je problemima sa srcem i krvnim žilama. Iako znamo da hipertenzija, bolest koronarnih arterija, pretilost, dijabetes i genetika mogu povećati rizik od zatajivanja srca i kronične bubrežne bolesti, točan uzrok ovih stanja ostaje misterij.

Izvor:
PLOS ONE