Zdravlje crijeva povezano s prevalencijom metaboličkog sindroma


Zdravlje crijeva povezano s prevalencijom metaboličkog sindroma

Poznato je da imunitet domaćina reguliran crijevnom mikrobiotom utječe na nekoliko metaboličkih bolesti. Znanstvenici su u ovoj studiji analizirali odnos između crijevne mikrobiote i metaboličkih poremećaja.

Zabilježeno je da primjena A. muciniphila poboljšava tjelesnu težinu i biomarkere disfunkcije jetre kod pretilih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Loše prehrambene navike i način života povećavaju izglede za razvoj pretilosti, a studije pokazuju da raširena uporaba antibiotika može pogoršati pretilost, što ukazuje na ulogu crijevnih mikroba u održavanju tjelesne težine.

Jednako  tako, studije ukazuju da je obilje mikroba koji proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) povezano s pretilošću.

Promijenjeni sastav crijevne mikrobiote kod pretilosti povećava crijevnu propusnost, a time i istjecanje mikroba i njihovih proizvoda. Mikrobni proizvodi potiču urođene imunološke reakcije, što rezultira kroničnom upalom i metaboličkim poremećajima.

Imunološki odgovori domaćina mogu utjecati na tijek dijabetesa tipa 2 i pretilosti reguliranjem crijevnih mikroba. Poremećaji intestinalne barijere uzrokovani crijevnom mikrobiotom također utječu na patogenezu nealkoholne masne bolesti jetre i nealkoholnog steatohepatitisa.

Crijevna mikrobiota utječe na fiziološke procese domaćina, kao što su metabolizam, imunitet i funkcije crijevne barijere. Razjašnjavanje načina na koji mikrobi reguliraju te procese domaćina može pružiti bolji uvid u metaboličke bolesti, ističu znanstvenici.

Izvor:
Life Metabolism