Vijesti


27.06.2025. 19:24 27.06.2025. 19:02 | The Lancet | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Ranija primjena antikoagulansa mogla bi spriječiti ponovljene moždane udare kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom

Pacijenti s atrijskom fibrilacijom koji su doživjeli moždani udar imali bi velike koristi od ranijeg liječenja oralnim antikoagulansima, unutar četiri dana od moždanog udara, ukazuje nova studija. Osim toga, rani početak liječenja značajno je smanjio rizik od ponovnog moždanog udara zbog krvarenja ili blokade arterije. 


27.06.2025. 15:08 27.06.2025. 14:38 | Metabolites | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Šteti li ljuta hrana zdravlju crijeva?

Nova studija objašnjava kako kapsaicin, kemikalija u čili papričicama, preoblikuje crijevne bakterije i utječe na zdravlje, na bolje ili gore, ovisno o dozi, prehrani i jedinstvenoj biologiji pojedinca.




26.06.2025. 15:47 26.06.2025. 15:30 | Journal of Investigative Dermatology | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Dobrobiti vitamina C za kožu u starijoj životnoj dobi

Koža djeluje kao prva linija obrane tijela od vanjskih prijetnji. Međutim, kako starimo, epiderma postupno postaje tanja i gubi svoju zaštitnu snagu. Oko 90% stanica u ovom sloju su keratinociti, koji potječu iz dubljih slojeva epiderme i migriraju prema gore, u konačnici formirajući zaštitnu barijeru kože. 



26.06.2025. 14:26 26.06.2025. 13:59 | Research | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Novi uvidi o ulozi prehrane i mikrobioma u raku želuca

Rak želuca, koji se nekada prvenstveno javljao kod starijih osoba, u porastu je među mlađim osobama u razvijenim zemljama. U nedavnom pregledu, kineskih znanstvenika iz Hong Konga analizirano je kako prehrana, želučani mikrobi i njihovi metaboliti utječu na rizik od raka želuca, ističući štetne i zaštitne mikrobne vrste i prehrambene obrasce.


26.06.2025. 13:53 26.06.2025. 13:45 | The University of Queensland | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Omega-3 masne kiseline povezane s povećanim upalnim markerima

Omega-3 masne kiseline, za koje se popularno vjeruje da smanjuju upalu u tijelu, čini se da povećavaju određene upalne markere, pokazalo je novo istraživanje.



03.07.2025. 17:22 24.06.2025. 23:46 | Redox Biology | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Konzumacija fruktoze povećava osjetljivost imunoloških stanica na bakterijske toksine

Prema rezultatima nove studije, monociti, važne imunološke stanice u krvi, jače reagiraju na bakterijske toksine nakon konzumacije fruktoze, no ne na pozitivan način. Točnije, povećava se koncentracija receptora za određene bakterijske toksine, što tijelo čini osjetljivijim na upale.