5. hrvatski dan ljekarni


5. hrvatski dan ljekarni

Ljekarne u Hrvatskoj i ove će godine (petu godinu zaredom) obilježiti svoj dan 29. listopada. Taj je datum odabran prema prvom pisanom spomenu ljekarne na prostoru Hrvatske, u Trogiru, 29. listopada 1271.

Svrha obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni je privući pozornost javnosti na ljekarne kao mjesta gdje se, uz lijekove i druge proizvode za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj uporabi lijekova i medicinskih proizvoda, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života.

Ujedno želimo istaknuti ulogu i važnost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te skrenuti pozornost na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti. Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni radnici, u ljekarnu se može doći u bilo koje vrijeme bez najave i bez čekanja.

Tema ovogodišnjeg 5. hrvatskog dana ljekarni je HIPERTENZIJA uz moto "Ljekarnik Vam savjetuje - Jedan gram soli dnevno manje".

Tom temom želi se podići svijest javnosti o opasnosti povišenog krvnog tlaka i mogućim komplikacijama s kojima se osobe s visokim tlakom susreću, ukazati na važnost prevencije, te istaknuti savjetodavnu ulogu ljekarnika u tom području.

Povišeni krvni tlak i rizik nastanka drugih bolesti srca i krvnih žila moguće je smanjiti kontrolom rizičnih čimbenika. Jedan od njih je sigurno i preveliki dnevni unos soli. Savjetovanjem ograničenog unosa soli možemo pozitivno utjecati na smanjenje tog rizičnog čimbenika. 

Pravodobno i ispravno liječenje hipertenzije neosporno može produljiti život i osigurati kvalitetniji života svakog pojedinca.

Tog će se dana ljekarnici dodatno brinuti o svojim pacijentima te ih podučavati o rizičnim čimbenicima za nastanak hipertenzije i ispravnom uzimanju propisanih lijekova za snižavanje krvnog tlaka, kao i o važnosti samokontrole krvnog tlaka i promjeni loših životnih navika. Dijelit će i prigodni letak o hipertenziji te dnevnik za evidentiranje izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka u okviru samokontrole.

Sve ljekarne u Hrvatskoj dobit će plakat s najavom obilježavanja 5. Hrvatskog dana ljekarni, kojeg će ljekarnici izložiti u izlogu ili na vidnom mjestu u ljekarni, pozivajući time svoje pacijente i građane da 28. i 29. listopada 2011. posjete ljekarnu i pitaju što ih zanima o povišenom krvnom tlaku i ispravnoj primjeni lijekova.

5. hrvatski dan ljekarni (29. listopada 2011.) obilježava se pod pokroviteljstvom MZSS RH, a organizatori su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora u suradnji s tvrtkom Sandoz.