Antidepresivi povezani s razvojem trajne plućne hipertenzije novorođenčeta


Antidepresivi povezani s razvojem trajne plućne hipertenzije novorođenčeta

Još jedna studija je pokazala da je učestalost trajne plućne hipertenzije novorođenčeta veća u djece čije su majke tijekom zadnjih 90 dana trudnoće uzimale antidepresive iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI).

Ovo je dosada najveća studija koja je istraživala spomenutu povezanost, a u njoj je sudjelovalo gotovo 3,8 milijuna žena. Inače, manja studija objavljena početkom 2014. godine u BMJ-u je također ukazivala na povezanost primjene antidepresiva iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) i trajne plućne hipertenzije novorođenčeta.

U selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI) ubrajaju se citalopram, escitalopram, fluvoksamin, fluoksetin, paroksetin i sertralin.

Iako je spomenuto stanje ozbiljno, apsolutni rizik od njega je nizak (3 na 10.000). Smatra se da trudnice koje pate od depresije trebaju biti svjesne posljedica primjene antidepresiva iz navedene skupine za vrijeme trudnoće.

Trajna plućna hipertenzija novorođenčeta je poremećaj plućnih krvnih žila koji obično pogađa terminsku ili prenešenu djecu. Bez obzira na uzrok, povećani tlak u plućnim arterijama uzrokuje abnormalni razvoj i hipertrofiju glatkog mišićja u stijenkama malih plućni arterija i arteriola te desno-lijevi šant kroz ductus arteriosus ili foramen ovale, što dovodi do tvdrokorne sistemske hipoksije.

Izvor:
JAMA