Biljna prehrana može smanjiti rizik od srčane bolesti za 10 posto


Biljna prehrana može smanjiti rizik od srčane bolesti za 10 posto

Rezultati nove studije pokazali su da zamjena proteina životinjskog porijekla za večeru proteinima biljnog porijekla, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poput zatajivanja srca, srčanog udara (infarkt miokarda) i moždanog udara, za 10 posto.

Inače, kongestivno zatajivanje srca, srčani udar i moždani udar vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Količina i kvaliteta naše svakodnevne prehrane imaju značajnu ulogu u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti.

Primjerice, pokazalo se da prehrana koja se prvenstveno sastoji od prerađenog mesa, dodanih šećera i zasićenih masti značajno povećava razinu kolesterola i, nakon toga, rizik od srčane bolesti. Dok prehrana koja uključuje veću količinu cjelovitih ugljikohidrata poput povrća i žitarica i smanjenu količinu mesa, značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dokazano je da rizik od pretilosti raste kod osoba koje preskoče doručak, kasno jedu i imaju obilne obroke za večeru. Ovo veliko energetsko opterećenje kasnije tijekom dana, povezano je sa smanjenom funkcijom glukoze nakon obroka i inzulina, što može doprinijeti razvoju metaboličkog sindroma.

Prema mišljenju stručnjaka, kvaliteta hrane koju pojedinac jede, kao i vrijeme u kojem jede te obroke, mogu imati ulogu u određivanju rizika od kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism