Bolesti štitnjače mogu utjecati na reproduktivno zdravlje žena


Bolesti štitnjače mogu utjecati na reproduktivno zdravlje žena

Bolesti štitnjače mogu imati značajan utjecaj na reproduktivno zdravlje žena, stoga prema mišljenju stručnjaka, svakako treba uzeti u obzir pregled štitnjače i njenih funkcija kod žena s problemima plodnosti, te žena koje su imale tri ili više uzastopnih spontanih pobačaja.

Naime, pokazalo se da promjene u funkcioniranju štitnjače mogu utjecati na reproduktivnu funkciju, prije, za vrijeme i nakon začeća.

Hipertireoza se može naći u 2,3 posto žena s problemima plodnosti, te u 1,5 posto žena u općoj populaciji. Hipertireoza je povezana s nepravilnostima u menstrualnom ciklusu.

Jednako tako, hipertireoza može dovesti do prijevremenog poroda, preeklampsije, smanjenog rasta ploda, zatajivanja srca i rođenja mrtvog djeteta.

Hipotireoza se javlja u 0,5 posto žena reproduktivne dobi. Povezana je s kašnjenjem spolne zrelosti, menstrualnim problemima, a u nekim slučajevima i s izostankom ovulacije.

Također, treba pripomenuti da obzirom da hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u razvoju embrija, bolesti štitnjače su povezane i s većim rizikom od pobačaja.

Inače, i ranije su bolesti štitnjače povezivane s problemima plodnosti. No, smjernice nisu preporučale rutinsko mjerenje funkcije štitne žlijezde.

Žene koje imaju neku od bolesti štitnjače, trebaju uzimati svoje lijekove i za vrijeme trudnoće. Naravno, njihovo se stanje treba pomno pratiti.

Izvor:
The Obstetrician & Gynaecologist (TOG)