Home / Vijesti / Bubrežna bolest povećava rizik od dijabetesa

Bubrežna bolest povećava rizik od dijabetesa

Bubrežna bolest povećava rizik od dijabetesa

Već dugo je poznato da dijabetes povećava rizik od razvoja bubrežne bolesti, no nova studija ukazuje da i disfunkcija bubrega može dovesti do razvoja dijabetesa te da otpadni produkt ureja ima ulogu u dvosmjernoj vezi između ovih dviju bolesti. Inače, ureja nastaje razgradnjom proteina iz hrane, a bubrezi ju uklanjaju iz krvi. Loša funkcija bubrega može dovesti do povišenja razine ureje u krvi.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da osobe koje imaju povišenu razinu ureje imaju 23 posto veću vjerojatnost od oboljevanja od dijabetesa nego osobe koje imaju razinu ureje u normalnim rasponima.

Jednako tako, pokazalo se da kada dolazi do povišenja razine ureje u krvi usljed poremećene funkcije bubrega, tada često dolazi i do povećane rezistencije na inzulin te poremećaja izlučivanja inzulina.

Smatra se da bi ovi rezultati o ulozi ureje mogli dovesti do bolje prevencije dijabetesa te pomoći u razvoju novih načina liječenja dijabetesa.

Izvor:
Kidney International

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje