Dijabetes neovisan čimbenik rizika za razvoj zatajivanja srca


Dijabetes neovisan čimbenik rizika za razvoj zatajivanja srca

Istraživanje koje su proveli američki liječnici s Mayo Clinic potvrdilo je da je dijabetes neovisan čimbenik rizika za razvoj zatajivanja srca. Naime, ovo istraživanje proširuje prethodne spoznaje i pokazuje da čak i bez poznate srčane strukturne abnormalnosti i s normalnom ejekcijskom frakcijom, pacijenti s dijabetesom i dalje su pod povećanim rizikom od zatajivanja srca u usporedbi s osobama koje nemaju dijabetes.

Liječnici se nadaju da će ova studija pružiti snažne temelje za daljnja ispitivanja dijabetesa i zatajivanja srca. Treba još puno toga naučiti i proučiti u smislu ove povezanosti i kako najbolje dijagnosticirati i liječiti ovo stanje, ističu liječnici.

Inače, srčani problemi su uobičajeni kod osoba koje imaju dijabetes. Zapravo, oko 33 posto ljudi u SAD-u koji su primljeni u bolnicu zbog zatajivanja srca, također je imalo i dijabetes. 

Tijekom razdoblja praćenja od 10 godina, 21 posto ispitanika s dijabetesom razvilo je zatajenje srca, neovisno o drugim uzrocima. Za usporedbu, samo 12 posto ispitanika bez dijabetesa razvilo je zatajivanje srca. 

Izvor:
Mayo Clinic Proceedings