Dodaci cimeta smanjuju glukozu u krvi kod predijabetičara


Dodaci cimeta smanjuju glukozu u krvi kod predijabetičara

Rezultati nove studije pokazali su, da samo 4 g dodataka cimeta koji se uzimaju svakodnevno tijekom četiri tjedna značajno smanjuju koncentraciju glukoze u krvi kod pretilih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom s predijabetesom.

Dok temeljni mehanizmi putem kojih cimet kontrolira metabolizam glukoze ostaje tema budućih istraživanja, nalazi ove studije ukazuju na značajnu ulogu crijevnog mikrobioma u promatranoj povezanosti. Studija naglašava dobrobiti cimeta i drugih začina bogatih polifenolima u odvraćanju od kroničnih bolesti i poboljšanju javnog zdravlja.

Cimet je začin koji se dobiva iz unutarnje kore nekoliko vrsta drveća roda Cinnamomum. Unatoč više od 250 vrsta koje pripadaju rodu, samo četiri se komercijalno beru. Tradicionalno, cimet se u nekoliko svjetskih kultura koristio kao aromatični začin i, rjeđe, kao antimikrobno, protuupalno sredstvo i sredstvo za konzerviranje hrane.

Klinički, cimet je istraživan zbog svojih potencijalnih dobrobiti jer je bogat izvor polifenola, za koje se pretpostavlja da poboljšavaju metabolizam glukoze i homeostazu. Međutim, prethodne studije dale su vrlo različite rezultate, pri čemu su neke potvrđivale njegovu korist u modulaciji glukoze, dok druge nisu opisale takvu povezanost.

Izvor:
The American Journal of Clinical Nutrition