Dojenje smanjuje rizik od retinopatije nedonoščadi


Dojenje smanjuje rizik od retinopatije nedonoščadi

Dojenje prijevremeno rođenog djeteta može pomoći u smanjivanju rizika od retinopatije nedonoščadi, bolesti oka koja se javlja kod prijevremeno rođene djece. Naime, analiza pet studija je pokazala da isključivo dojenje može smanjiti rizik od retinopatije nedonoščadi za oko 75 posto. Zanimljivo je da dojenje smanjuje rizik od teškog oblika retinopatije za čak 90 posto.

Prema mišljenju stručnjaka očito je da majčino mlijeko ima važnu ulogu u zaštiti prijevremeno rođene djece od retinopatije nedonoščadi. Smatra se da su za navedeni učinak majčinog mlijeka na smanjivanje rizika od retinopatije nedonoščadi odgovorni antioksidansi koji se nalaze u mlijeku.

Inače, retinopatija nedonoščadi uzrokuje abnormalni rast krvnih žila nasumično u oku, koje imaju tendenciju "propuštati" ili krvariti, što dovodi do stvaranja ruptura na mrežnici. Kada se rupture stvaraju povlače mrežnicu, što uzrokuje odignuće (ablaciju) mrežnice u stražnjem dijelu oka. Budući da nam mrežnica omogućava stvaranje slike, njeno odignuće vodi k sljepilu.

Retinopatija nedonoščadi se javlju u 59 posto nedonoščadi koja je rođena između 22 i 28 tjedna gestacije. Također, ona se javlja u 50 posto nedonoščadi čija je tjelesna težina manja od 1.000 grama. Najnoviji podaci ukazuju da je retinopatija nedonoščadi postala vodeći uzrok sljepila u djece.

Retinopatija kod nedonoščadi nema simptoma ni znakova. Jedini način da se otkrije je detaljan oftalmološki pregled očne pozadine.

Izvor:
Pediatrics