Dva čimbenika pri rođenju povećavaju rizik od razvoja pretilosti u djece


Dva čimbenika pri rođenju povećavaju rizik od razvoja pretilosti u djece

Prema rezultatima studije koja je analizirala podatke više od 81.000 djece, gestacijski dijabetes majke i velika tjelesna težina pri rođenju, utrostručuju rizik od razvoja pretilosti kod djeteta.

Baš kao i pušenje, konzumacija alkohola te druge životne navike, tjelesna težina majke prije trudnoće te debljanje i povišenje razine šećera u krvi tijekom trudnoće, imaju značajan utjecaj na buduće zdravlje djece.

Valja istaknuti, da prema mišljenju stručnjaka, zdrava trudnoća počinje znatno prije nego što neka žena zatrudni.

Rezultati ove studije su pokazali da je stopa prekomjerne tjelesne težine i pretilosti iznosila 43 posto kod djece koja su bila veća od prosjeka pri rođenju i čije su majke imale gestacijski dijabetes. Stopa prekomjerne tjelesne težine i pretilosti kod djece koja su bila prosječne tjelesne težine pri porodu i čije majke nisu imale gestacijski dijabetes iznosila je 21 posto.

Također, treba reći da prekomjerna tjelesna težina djeteta pri rođenju više doprinosi razvoju pretilosti u djetinjstvu nego gestacijski dijabetes majke.

Jednako tako, ne treba zaboraviti da dojenje tijekom prvih pet mjeseci života djeteta, smanjuje rizik od prekomjerne tjelesne težine za 25 posto.

Izvor:
Diabetology