Fibrinogen važan igrač u zdravlju i bolesti


Fibrinogen važan igrač u zdravlju i bolesti

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s University of Alberta pokazalo je da protein zgrušavanja krvi koji se zove fibrinogen također regulira MMP-2, enzim uključen u imunitet i stvaranje ugruška unutar krvnih žila. Produžena inhibicija MMP-2 može potencijalno proizvesti stanje deficita s teškim posljedicama.

Inače, fibrinogen je topljivi enzim u plazmi koji se pretvara u fibrin pomoću trombina. Što se tiče enzima MMP-2, njegove niske i visoke razine povezane su s upalom i kardiovaskularnim bolestima.

Visoka razina MMP-2 povećava rizik od hipertenzije, srčane bolesti i zatajivanja srca, a u pacijenata s dijabetesom i artritisom rizik od smrti. Valja istaknuti, da je reumatoidni artritis posebno povezan s visokom MMP-2 ekspresijom. Prirodni inhibitori smanjuju aktivnost MMP-2 čak i kada su prisutni u visokim koncentracijama. No, previše tih inhibitora možda i nije najbolja stvar, obzirom da uzrokuju nedostatak MMP-2 kao kod pankreatitisa i ciroze jetre.

Također, treba spomenuti da je genetski nedostatak MMP-2 povezan s poremećajima kostiju i srca, kao i s upalom.

Ovo istraživanje je pokazalo da je fibrinogen prirodni i selektivni inhibitor MMP-2, koji djeluje kroz mješoviti mehanizam, koristeći i konkurentne i nekonkurentne putove. Fibrinogen se povisuje do deset puta kao odgovor na upalu. Stoga je visok u nizu stanja poput artritisa, ateroskleroze, zatajivanja srca i zatajenja bubrega. Fibrinogen također privlači bijele krvne stanice u slučaju infekcije i može uzrokovati trombozu.

Smatra se da je inhibicija MMP-2 od strane fibrinogena fiziološki važan fenomen, a njegov učinak raste s njegovom koncentracijom.

Izvor:
Scientific Reports