Gastrointestinalni hormon obećava u liječenju zatajenja bubrega i srca


Gastrointestinalni hormon obećava u liječenju zatajenja bubrega i srca

Gastrointestinalni hormon sekretin - često povezan s njegovom ulogom u gušterači - povećava i poboljšava funkciju srca i bubrega, prema novoj studiji. Ovo otkriće čine sekretin zanimljivim kandidatom za buduća istraživanja vezana uz liječenje zatajenja bubrega i srca.

Zatajenje srca nastaje kada srce ne može pumpati dovoljno krvi da zadovolji tjelesne potrebe. Do zatajenja bubrega, također poznatog kao završni stadij bubrežne bolesti, dolazi kada je funkcija bubrega degradirana do te mjere da je pacijentu potrebna dijaliza ili transplantacija. Prema američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), otprilike 6,2 milijuna odraslih u SAD-u živi sa zatajivanjem srca, a gotovo 786.000 se liječi od zatajenja bubrega. Inače, zatajenje bubrega pogoršava zatajenje srca i obrnuto.

Hormon sekretin najpoznatiji je po svojoj ulozi u stimuliranju lučenja gušterače, što pokreće probavu hranjivih tvari. Međutim, raste interes za njegove potencijalne učinke na srce. Receptori za sekretin prisutni su na različitim mjestima u cijelom tijelu, uključujući i srce i bubrege.

Izvor:
American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism