Ginseng pospješuje oporavak mišića i smanjuje umor kod sportaša


Ginseng pospješuje oporavak mišića i smanjuje umor kod sportaša

Ginseng je jedan od najpopularnijih dodataka prehrani na svijetu. Brojne studije ukazuju na moguće protuupalne i antioksidativne prednosti, kao i na učinke protiv raka. Sada je nova studija otkrila da može biti od pomoći i za vježbanje.

Naime, pokazalo se da uzimanje ginsenga izravno utječe na smanjenje umora i pomaže mišićima da se oporave nakon sportskih aktivnosti.

Kada se uzima zajedno s uravnoteženom prehranom, ginseng može pružiti dodatnu prehranu sportašima ili svima koji redovito vježbaju. Također je vrijedno napomenuti da se, osim ako nije medicinski kontraindicirano u bilo kojem slučaju, redovito uzimanje ginsenga smatra korisnim (ili barem ne štetnim) za zdrave ljude.

Prema rezultatima nove studije, uzimanje ginsenga može značajno smanjiti oštećenje mišića nakon vježbanja kod zdravih odraslih osoba. Nadalje, ginseng poboljšava regeneraciju mišića i pomaže tijelu da se oporavi od mišićnog umora i oštećenja nakon tjelesnog vježbanja.

Točnije, napor i intenzitet uključeni u sportske aktivnosti rezultiraju oštećenjem mišića. To je uglavnom upalno oštećenje. Aktivni sastojci spojeva sadržanih u ginsengu stimuliraju središnji živčani sustav, imaju antioksidativna i protuupalna svojstva i reguliraju kortizol, hormon stresa, pogodujući mnogim metaboličkim funkcijama tijela i pomažući imunološkom sustavu da radi kako treba.

Konkretno, sustavno uzimanje ginsenga kroz dulje vrijeme može ublažiti odgovor bioloških markera, uglavnom kreatin kinaze (CK) i interleukina 6 (IL-6), odgovornih za oštećenje mišića izazvano vježbanjem i upalu. Nadalje, smanjuje i ublažava pojavu laktata u krvi. Laktat je kemijski spoj koji proizvodi tijelo kada mišići nemaju dovoljno kisika zbog prenaprezanja, što ometa sposobnost mišića da se kontrahiraju, što je glavni uzrok umora mišića.

Također treba napomenuti da, smanjujući umor, redovito uzimanje ginsenga također može pomoći u smanjenju rizika od ozljeda, posebno u slučaju mišića ili ligamenata.

Izvor:
Nutrients