Imate dijabetes tipa 2, prijeđite na biljnu prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata


Imate dijabetes tipa 2, prijeđite na biljnu prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata

Osobe s dijabetesom tipa 2 koji su jeli manje ugljikohidrata imali su veću vjerojatnost da će živjeti dulje, ali samo ako su se okrenuli povrću umjesto mesu, pokazuje novo istraživanje

Američka studija, koja je obuhvatila više od 10.000 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2, otkrila je da su oni koji su jeli relativno manje ugljikohidrata imali manju vjerojatnost da će umrijeti tijekom sljedećih 30 godina, u usporedbi s onima koji više vole ugljikohidrate.

Ljudi koji su konzumirali umjerenu količinu ugljikohidrata, ali još uvijek unose dosta povrća, voća, žitarica bogatih vlaknima i graha, živjeli su dulje, u usporedbi s ljudima na dijeti s više ugljikohidrata. Također, valja spomenuti, da spomenuti učinak na duljinu života nije uočen kod osoba koje su prakticirali dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, koje su bile bogate mesom i mliječnim proizvodima.

Smatra se da rezultati ove studije podržavaju poznati savjet o prehrani: ograničite unos šećera i prerađenih namirnica i prakticirajte više biljnu prehranu.

Dijabetes tipa 2 nastaje kada tijelo izgubi osjetljivost na hormon inzulin koji regulira šećer u krvi. Bolest je često povezana s pretilošću, a promjene prehrane, tjelovježba i gubitak tjelesne težine kamen su temeljci njezinog upravljanja.

Izvor:
Diabetes Care