Konzumiranje krumpira može smanjiti rizik od srčanih bolesti i rane smrti
![Konzumiranje krumpira može smanjiti rizik od srčanih bolesti i rane smrti](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumiranje_krumpira_moze_smanjiti_rizik_od_srcanih_bolesti_i_rane_smrti/24849111-1-cro-HR/konzumiranje_krumpira_moze_smanjiti_rizik_od_srcanih_bolesti_i_rane_smrti.jpg)
Nedavno objavljena studija otkriva da konzumacija krumpira umjereno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih.
Krumpir je jedno od najčešće konzumiranog povrća u svijetu i bogat je izvor kalija, vitamina C, dijetalnih vlakana i mnogih bioaktivnih spojeva, a svi su vitalni nutrijenti s dobrobitima za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Unatoč tome što sadrži esencijalne hranjive tvari, krumpir se općenito ne smatra preporučljivim povrćem zbog visokog udjela škroba. U stvari, unos krumpira je povezan s rizikom od kardiometaboličkih bolesti zbog njihovog visokog glikemijskog indeksa. No, kuhani krumpir smatra se visokokvalitetnim izvorom ugljikohidrata s nižim glikemijskim indeksom.
Izvor:
The Journal of Nutrition