Kronična nedovoljna hidracija povezana s velikim zdravstvenim rizicima


Kronična nedovoljna hidracija povezana s velikim zdravstvenim rizicima

Većina ljudi zna da je hidracija ključna za očuvanje zdravlja, ali istraživanja pokazuju da je nedovoljna hidracija čest problem koji pogađa gotovo polovicu ispitanih odraslih osoba u SAD-u i Europi.

Dok su kratkoročni učinci akutne dehidracije naširoko poznati, manje kliničkog fokusa pridaje se dugoročnim učincima kronične nedovoljne hidracije.

Epidemiološke studije sada pokazuju da čak i blaga, ali kronična nedovoljna hidracija može dovesti do razvoja koronarne bolesti srca, zatajivanja srca, dijabetesa, pretilosti, pogoršanja funkcije bubrega, preuranjene smrtnosti i bržeg starenja.

Nedostatak vode dovodi do adaptivnih promjena u cijelom tijelu. U svakom trenutku, gubici vode kroz disanje, gastrointestinalni trakt, znoj i urin moraju biti usklađeni s dobicima vode kroz uzimanje hrane i tekućine.

Tijelo treba održavati stabilan sastav i volumen unutarstaničnih tekućina i izvanstaničnih tekućina; promjene u sadržaju vode u tijelu, bilo zbog viška ili manjka, utječu na sve organe, tkiva i stanice.

Izvor
Nature Reviews Nephrology