Lijekovi za ublažavanje žgaravice povezani s rizikom od višestrukih infekcija s Clostridium difficile


Lijekovi za ublažavanje žgaravice povezani s rizikom od višestrukih infekcija s Clostridium difficile

Pacijenti koji uzimaju lijekove za ublažavanje žgaravice poput inhibitora protonske pumpe ili H2 blokatora, izloženi su 50 posto većem riziku od razvoja višestrukih infekcija s Clostridium difficile koja je vodeći uzrok proljeva u hospitaliziranh bolesnika, ukazuje analiza 16 studija.

Bakterija Clostridium difficile, osim što uzrokuje proljev, može uzrokovati i po život opasnu upalu kolona. U SAD-u, svake godine oko pola milijuna ljudi bude zaraženo s Clostridium difficile. U posljednjih nekoliko godina, te su infekcije postale sve češće, i sve se teže liječe. 

Clostridium difficile najčešće pogađa osobe starije životne dobi koje su hospitalizirane ili su na dugotrajnoj njezi, obično nakon upotrebe antibiotika. No, u posljednih nekoliko godina, infekcije s Clostridium difficile javljaju se u mlađih i zdravijih osoba koje nisu koristile antibiotike.

Također, valja istaknuti da je za smanjenje rizika od višestrukih infekcije s C. difficile bitno smanjiti zlouporabu lijekova za ublažavanje žgaravice. Naime, liječnici trebaju procijeniti nužnost njihova korištenja.

Izvor:
JAMA Internal Medicine