Metabolički sindrom može pogoršati ishode kronične bubrežne bolesti


Metabolički sindrom može pogoršati ishode kronične bubrežne bolesti

Metabolički sindrom može povećati rizik od smrti od svih uzroka i kardiovaskularnih događaja u pacijenata s umjerenom kroničnom bubrežnom bolešću (CKD), ukazuje nova studija.

Istraživanje je pokazalo, da je gotovo dvije trećine sudionika (64,3 posto) na početku istraživanja imalo metabolički sindrom. Tijekom 6,5 godina praćenja, pacijenti s metaboličkim sindromom imali su veći rizik od smrti od svih uzroka i kardiovaskularnih događaja.

Valja spomenuti, da se rizik od smrti povećavao s većim brojem komponenti metaboličkog sindroma. Također, treba istaknuti, da su glukozna i lipidna komponenta metaboličkog sindroma dovele do najvećeg povećanja rizika od smrti od svih uzroka i kardiovaskularnih događaja.

Smrt od kardiovaskularnih uzroka uključivala je infarkt miokarda (srčani udar), koronarnu bolest srca, iznenadnu srčanu smrt, kongestivno zatajivanje srca, plućnu emboliju, bolest srčanih zalistaka i ishemijski moždani udar.

Smatra se, da svaka komponenta metaboličkog sindroma koja se izbjegava, mogla bi značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih događaja ili prerane smrti.

Inače, metabolički sindrom sa svojim ključnim komponentama inzulinskom rezistencijom, središnjom pretilošću, dislipidemijom i hipertenzijom povezan je s visokim rizikom od kardiovaskularnih događaja i smrti od svih uzroka u općoj populaciji. Ovo istraživanje pokazalo je da isto vrijedi i za bolesnike s kroničnom bubrežnom bolešću.

Izvor:
Journal of Internal Medicine