Nadoknada vitamina D povezana s promjenama sastava mikrobioma dojenčeta


Nadoknada vitamina D povezana s promjenama sastava mikrobioma dojenčeta

Rezultati nove studije pokazali su da je primjena dodataka vitamina D kod dojenčadi u dobi od tri mjeseca povezana s promjenama u sastavu mikrobioma crijeva, posebice sa smanjenjem broja bakterija Megamonas.

Inače, vitamin D ima važnu ulogu u ranom životu djece, naime, on podržava metabolizam kostiju i zdrav razvoj imunološkog sustava djeteta.

Iako se o bakteriji Megamonas u dojenačkoj dobi malo zna, treba spomenuti da su prethodna istraživanja ukazivala da može postojati veza između ove bakterije i astme ili respiratornih virusnih infekcija.

Valja istaknuti, da mikrobiom crijeva novorođenčeta podliježe brzim promjenama u ranom životu. Stoga je od ključne važnosti bolje razumijevanje čimbenika povezanih s mikrobnim zajednicama koje naseljavaju crijeva dojenčadi tijekom ovog ključnog razvojnog razdoblja.

Također, treba reći da je niska razina vitamina D povezana s infekcijom respiratornim sincicijskim virusom (RSV) - uobičajenom infekcijom pluća kod dojenčadi - a u novije vrijeme i osjetljivošću na COVID-19.

Izvor:
Gut Microbes