Uskoro cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa


Uskoro cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa

Američki znanstvenici su na pragu razvoja cjepiva za prevenciju infekcija koje su uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom (RSV), čije komplikacije mogu biti smrtonosne za dojenčad i starije osobe.

Ovo novo cjepivo je razvijeno od strane U.S. National Institutes of Health's Laboratory of Infectious Diseases. Cjepivo predstavlja genetski modificirani oblik virusa koji je dizajniran da potakne snažan imunosni odgovor kod dojenčadi i male djece. Cjepivo je trenuto u prvoj fazi kliničkih ispitivanja tijekom koje se testiraju sigurnost i podnošljivosti cjepiva, određuje sigurna doza, te utvrđuju nuspojave.

Također, treba spomenuti da znanstvenci već desetljećima bezuspješno pokušavaju razviti cjepivo koje bi pružilo zaštitu od respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Inače, respiratorni sincicijski virus (RSV) je najčešći uzročnik fatalnih akutnih infekcija respiratornog trakta u dojenčadi i male djece. Obično se njime zaraze sva djeca do svoje druge godine života, a reinfekcije se mogu javljati tijekom cijelog života, pa čak i u starijoj životnoj dobi.

Infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV) se obično javljaju tijekom zime, i to svake godine. Virus je vrlo zarazan, a inkubacija traje 4 do 5 dana.  Virus je lako prenosiv fizičkim kontaktom s inficiranom osobom ili kontaktom s kontaminiranim predmetima. Širi se i zrakom - kihanjem i kašljanjem, a preživljava do sedam sati na radnim plohama te do nekoliko sati na korištenim maramicama.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) može uzrokovati cijeli niz respiratornih bolesti, od blage prehlade do upale pluća. Infekcije gornjeg respiratornog trakta sa izraženom rinorejom (iscjedak iz nosa) su najčešće u veće djece i odraslih, dok se znatno teže bolesti donjeg respiratornog trakta poput bronhiolitisa javljaju kod male djece.

U 2 do 5 posto slučajeva zaražena djeca razvijaju respiratorne probleme koji zahtjevaju hospitalizaciju. Procjenjuje se da usljed infekcije s RSV-om svake godine u svijet umire 160-200.000 osoba.

Izvor:
Science Translational Medicine